úvahy o životě a víře v Boha z pohledu jednoho "římského konzula"

Chov jedovatých hadů aneb je dobré si tzv. hřát hada na prsou ?

6. 8. 2014 16:38
Rubrika: Nezařazené

Již dlouho jsem přemýšlel, zda začít používat svůj profil na signálech a jeden z důvodů proč odpověd´ byla nakonec kladná je sepsání tohoto zamyšlení.

Napříč dějinami lidé chovali pro potěšení různá zvířata a mnohá jistě byla neškodná, roztomilá a člověku prospěšná, člověk by jistě nechtěl, aby mu jeho rozmilý domácí mazlíček ukousl třeba nohu. Proto je pro mě snaha chovat pro radost některá zvířata nepochopitelná. V tomto článku bych se však chtěl zabývat u nás vyskytujícím se jevem chování jedovatých hadů, škrtičů apod. v domácích podmínkách.

Četl jsem článek, kdy člověk šel po sídlišti a zakopl o velkého hada, kromě šoku co mu to muselo způsobit je otázkou zda-li ten had nebyl škrtič či jedovatý můžeme se jen domýšlet co se mohlo stát. V Praze v roce 2013 měla odchytová služba plné ruce práce s odchytem těchto tzv. mazlíčků v bytech lidí. http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/prekvapivy-problem-praha-je-plna-hadu-utikaji-chovatelum-20130813.html A jsou i mnohé další případy. Slyšel jsem argument, že co na tom, že je had jedovatý hlavně, že je zabezpečený a obětí dopravních nehod je přece víc než chovatelů uštknutých hadem (těch statisticky známých). Já bych použil argument uštkne, uškrtí, sežere vás auto, když si nedáte pozor ? V USA je prý zakázán chov hadů a to prý z důvodů, že s tím byly obrovské problémy. (kéž by dostali takový rozum také při zákonu legálně držených zbraní hezky doma) Čekají snad lidé na to až se z toho stane kolosální problém či se např. sousedův had vydá na exkurzi do jejich bytu a ohrozí jejich děti a pak teprve budou něco řešit ? Může se totiž také stát, že se lidé rozhodnou, že jim jejich hadí miláček přerostl přes hlavu a zbaví se ho a pak to třeba může dopadnout jako případ již zminovaného pána na sídlišti a nebo i otřesnější. Je libo narazit v lese na vypuštěnou anakondu velkou ? Je také totiž známo, že lidé jsou chybující a jejich mazlíček jim světe div se může třeba utéct a asi nepřiběhne na zavolání jako např. pes.

Opatřit si jedovatého hada v ČR se dá na povolení a jsou s tím určité procedury, kdo však zaručí absolutní bezpečnost, že člověk někdy jak jsem říkal neudělá chybu? Následky takových chyb nechci ani domyslet.

Posláním tohoto článku není vyvolat děs či tak něco, ale chtěl jsem pouze upozornit na podle mě nezodpovědný přístup, který v tomto panuje. Viděl jsem mnohé odkazy na články  např. na pořidte si hada je to super mazlíček, mnoho nesní, mnoho nestojí apod. a neviděl jsem ani jediný článek od nějakého odpůrce chovu hadů tudíž ve mě vznikla touha napsat opačný názor. Proto bych chtěl požádat čtenáře, kteří toto čtou, aby si jedovaté hady a škrtiče nepořizovali s ohledem jak na bezpečnost svoji tak i jiných.

                                         S Pánem Bohem

                                                                          Lucullus

 

Zobrazeno 1531×

Komentáře

Lucullus

Zdá se, že propagace hadího trendu je aktuální. Tak trochu řečnická otázka je co je lepší zemřít na kousnutí hada, nebo přirozenou smrt. Nejhorší je, že když profi chovatel zachybuje odnést to můžou i neviní. http://xman.idnes.cz/chovatel-jedovatych-hadu-karel-zavadil-dyv-/xman-rozhovory.aspx?c=A140910_145526_xman-rozhovory_fro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio